Stappenplan verificatieplicht
1 februari 2023Bewust Veilig-dag 29 maart 2023
18 februari 2023Het aantal ongevallen wat tijdens het werk gebeurd is helaas nog steeds groot. Per jaar vinden er nog steeds ruim tweeduizend ernstige ongevallen plaats die onderzocht moesten worden, dit blijkt uit cijfers van de Nederlandse Arbeidsinspectie. Om werkgevers te stimuleren meer tijd en geld te investeren in het voorkomen hiervan en het verbeteren van de veiligheidsmaatregelen voor de medewerkers hebben bedrijven vanaf 1 januari 2023 naast een meldingsplicht als er een ernstig arbeidsongeval plaatsvindt ook de plicht om zelf onderzoek te doen naar de achtergronden van het arbeidsongeval.
De Arbeidsinspectie zal ook nog steeds langskomen op de locatie van het ongeval, maar stuurt nu meer het zelf onderzoeken hiervan. Als de werkgever dan zelf het onderzoek naar het ongeval mag instellen, dan moeten zij binnen vijftien werkdagen (3 weken) een rapportage met een oorzaakanalyse en een verbeterplan bij de Arbeidsinspectie inleveren. Als dit rapport voldoet aan de eisen en wordt goedgekeurd door de Arbeidsinspectie, dan kan een vervolgonderzoek worden voorkomen, maar komt men later wel controleren of het voorgestelde verbeterplan ook is uitgevoerd. Heeft het bedrijf er verder niets mee gedaan, dan kunnen ze alsnog een boete en extra controles of aanzeggingen verwachten. Als de rapportage en het verbeterplan worden afgekeurd door de Arbeidsinspectie, dan zal de Arbeidsinspectie het onderzoek zelf gaan onderzoeken en dit kan leiden tot vergaande maatregelen en een eventuele boete voor de werkgever.
Zorg er dus voor dat je een praktisch en functioneel proces hebt ingericht voor het registeren en onderzoeken van ongevallen en dat je nagedacht hebt welke onderzoeksmethode of oorzaakanalyse je gaat gebruiken en wie dit gaat uitvoeren. Bij ernstigere ongevallen of (bijna) ongevallen waar het gevolg potentieel veel groter had kunnen zijn worden wij er vaak als onafhankelijke bij gehaald om dit proces goed te begeleiden of te onderzoeken.
Een eerste item waar men naar vraagt: “Is er een actuele en complete RIE?”. Dus zorg dat de RI&E van uw bedrijf op orde is, maar dat is ook de eerste voorzorgsmaatregel om ongelukken op de werkvloer voorkomen.
Download gratis onze Checklist Risico Inventarisatie.
Een ongeval heeft altijd vervelende gevolgen, dus wij adviseren om zoveel mogelijk met preventie aan de slag te zijn en bijvoorbeeld een praktisch VGM-zorgsysteem te hanteren.
Heeft u vragen of heeft ondersteuning nodig? Neem dan contact met ons op.